SCHA på Euro-Horse

Via Svenska hästavelsförbundet (SH) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) var Kaspisk häst inbjuden att delta på mässan i Göteborg 3:e och 6:e april 2019.

Euro_Horse 2 Euro_Horse 1
Under onsdagen när temat var barn visade Tuff (e: Kineton Houdini, u: Henden Kirsty) upp sig som Kungahästen medan Alisa Kurkinen var utklädd till Drottning. Belinda Kurkinen berättade om den kaspiska hästens historia, hur man hittat 5000 åriga arkeologiska fynd söder om kaspiska havet som visar avbilder på hästar med samma utseende som den kaspiska och om Kung Darius som använde de kaspiska hästarna för att hålla samman och transportera sig genom det gigantiska persiska riket 500 f.kr. Efter Perserrikets fall försvinner hästarna ur historien och man trodde länge att de var utdöda ända tills 1965 då Louise Firouz återupptäckte dem i ett område söder om Kaspiska havet. Medan Belinda berättar så utmanar Alisa och Tuff Shetlandsponnyn Almnäs Leopard med Celina Kurkinen (utklädda till gruvponny och gruvarbetare) på en tävling i frihetsdressyr. De springer slalom runt koner, hoppar över ett litet hinder och kallas in. Het klart hade gruvponnyn lättare att fokusera på sin uppgift medan Tuff lockade till en del skratt då han hellre kallades in av gruvarbetaren än av drottningen. 

Euro_Horse 3 Euro_Horse 4

På lördagen Demonstrerade Tuff tillsammans med forskare från SLU hur man kan träna hästar med hjälp av positiv förstärkning. Han fick lästa sig att om man nosar på den röda konan så får man en klick och godis. Tuff visades också upp i ”klapphagen” både under onsdagen och lördagen. Där passade Alisa på att demonstrera hur man kan knoppa en lång man fint. Tuff själv tyckte att käpphästarna som fanns på området var mest spännande, där han träffade en lurvig liten kompis. Kaspiska häst fick också möjlighet att demonstrera visning för hand av SHs ungdomsråd under lördagen.

Euro_Horse 6 Euro_Horse 5 Euro_Horse 7

Inte nog med detta så ställde Tuff också upp med att demonstrera Westernridning både onsdagen och lördagen. Alisa höll en lektion för sin syster Celina och förklarar hur man enkelt kan rida runda volter på lång tygel och hur man jobbar för att få en lugn och välbalanserad häst. När man jobbar och tränar olika raser märker man att den Kaspiska hästen har en naturlig fallenhet för balans och rörelse.

Celina Kurkinen får en ridlektion i westernridning av Alisa.
Celina Kurkinen får en ridlektion i westernridning av Alisa.