Rasstandard

Allmänt:
Den kaspiska hästen är en häst och inte en ponny. Den ska därför bedömas på samma sätt som ett fullblod bedöms. Benen, bålen och huvudet ska vara i harmoni med varandra. Korta ben eller ett oproportionerligt huvud är icke önskvärt. Det samlade intrycket ska vara av en ädel elegant häst i miniatyr.

Ögon:
Mandelformade, stora, mörka, lågt ansatta, ofta utstående.

Näsborrar:
Stora, lågt ansatta, fint utmejslade, vitt utspärrade när hästen är i rörelse.

Öron:
Korta, placerade brett isär, alerta, fint utmejslade, ofta noterbart inåtsvängda vid toppen.

Huvud:
Bred välvd panna Pannbenet sluttande ner mot näsbenet. Mycket djupa, framträdande käkben och stor bredd mellan käkbenen vid ansättningen till halsen. Huvudet smalnar av mot en fin, fast mule.

Nacke:
Lång, smidig nacke med en fint utmejslad huvudansättning.

Bog och manke:
Lång, sluttande, välformad bog och markerad manke.

Bål:
Karaktäristiskt smärt och djup. Bred bringa i förhållande till djupet. Det är icke önskvärt att frambenen sitter tätt ihop. Väl sluten bål med gott sadelläge och markerat kors.

Kors:
Långt och sluttande med lång skank.

Hasar:
På grund av sitt ursprung som bergshäst kan kaspiska hästar ha en mer vinklad has än låglandsraser.

Ben:
Karaktäristiskt finlemmade med torra, platta skenor och flata knän. Välvinklade kotor – varken för upprätta eller för veka.

Hovar:
Såväl fram- som bakhovar ovala och nätta med mycket stark hovvägg och sula och väldigt liten stråle.

Hud, täckhår och skyddshår:
Tunn, fin och elastisk hud, mörk utom där hästen har vita tecken. Silkeslen slät hårrem, ofta med skimrande lyster på sommaren. Tjock vinterpäls. Rikligt med silkeslen man och svans. Manen vanligtvis liggande som hos ett fullblod, men den kan växa sig mycket lång. Svansen väl buren under rörelse. Benen är vanligtvis torra med lite eller inget hovskägg.

Färger:
Alla utom skäck. Avblekbara skimlar skiftar i flera nyanser innan de bleknar till i det närmaste helvita i vuxen ålder.

Höjd:
Varierar utifrån utfodring, skötsel och klimat. Unghästar växer mycket fort och den unga kaspiska hästen når närapå sin sluthöjd vid 18 månaders ålder. Den fyller ut när den blir vuxen. I idealfallet understiger den 127,0 cm i mankhöjd som vuxen.

Rörelser och prestationer:
Naturliga lätta rörelser i alla gångarter. Lång, taktmässig trav med stor bogfrihet. Mjuk rund galopp, i ökat tempo snabb. Naturligt vig med exceptionell hoppförmåga.

Temperament:
Mycket intelligent och alert, samtidigt mycket snäll och arbetsvillig.