Clinic efter riksutställningen 20190601

Efter årets riksutställning på Toftinge gård så anordnades det en clinic öppen för alla. Där pratade Ateshé Larsson-Firouz och Lennart Gustavsson bland annat om den kaspiska hästens rastyp.
Några av de exteriöra kännetecknen för en kaspisk häst är att ögonen ska vara stora och att huvudet ska vara triangelformat med bred panna och vara avsmalnande mot en ganska liten mule med lågt liggande näsborrar. Öronen ska vara små och halsen ska vara välvd uppåt och svansen ska vara högt ansatt.

Stort tack till alla som närvarade!

Om det är någon mer som har fina bilder från clinicen så skicka gärna in till mig på messenger eller via mejl. Eller om det är något foto ni vill att jag tar bort så hör av er. //Lena Carrasco

Ateshé Larsson-Firouz visar hur huvudet ska smalna av ner mot mulen. Häst: Ann´s Sweet Zafirah.
Ateshé Larsson-Firouz visar hur huvudet ska smalna av ner mot mulen. Häst: Ann´s Sweet Zafirah. Foto: L. Carrasco.

 

Lennart Gustavsson och Atehé Larsson-Firouz talar om rastypen och hur huvudet ska vara absatt för att hästen ska ha en naturlig balans. Häst: Maks Zpirit.
Lennart Gustavsson och Atehé Larsson-Firouz talar om rastypen och hur huvudet ska vara ansatt för att hästen ska ha en naturlig balans. Häst: Maks Zpirit. Foto: C. von Stedingk.

 

Ateshé Larsson-Firouz talar om huvudets form. Häst: Soraya. Foto: L. Carrasco.
Ateshé Larsson-Firouz talar om huvudets form. Häst: Soraya. Foto: L. Carrasco. 

Summering av riksutställning 2019

2019 års riksutställning för Kaspisk häst gick av stapeln på Toftinge Gård den 1 juni. Utställningen genomfördes i samarbete med Roslagens Ponnavelsförening.

Länk till resultatlista.

Domare för dagen var Morgan Johansson, han fick experthjälp av Ateshé Larsson Firouz. Hon är dotter till Louise Firouz som återupptäckte rasen 1965. Ateshé är uppväxt med kaspisk häst och bidrog med sina gedigna kunskaper om rastypen. Vi hade även turen att vår rasrepresentant Lennart Gustavsson kom upp och fick lära sig ännu mer om kaspisk häst och rastypen.

Årets Riksvinnare och BIR (bäst i rasen) blev Maks Zpirit, en tidigare godkänd hingst men numer valack.  Han fick 42 poäng varav 9 på rastyp och huvud, hals och bål. Maks Zpirit som ägs av Ann Hagström erövrade även titlarna Bästa veteran, Bästa valack och Reserv BIS (Best in show).

Maks Zpirit med visare Livia von Stedingk. RIKS 1:a 2019.
Maks Zpirit med visare Livia von Stedingk. RIKS 1:a 2019. Vinsttäcke sponsrat av Tryck & Brodyr. Foto: C. von Stedingk.
Maks Zpirit. Reserv BIS med domare Morgan Johansson och dagens BIS russhingsten Malton 655.
Maks Zpirit. Reserv BIS med domare Morgan Johansson och dagens BIS russhingsten Malton 655. Foto: C. von Stedingk.

Ann´s Sweet Zafirah, uppfödd och ägs av Ann Hagström blev utsedd till Bästa roslagsuppfödda häst samt att hon blev bästa sto bland de kaspiska stona. Hon fick totalt 41 p, varav 9 på rastypen och 9 på skritten.

Ann´s Sweet Zafirah med visare Tilda Lindh
Ann´s Sweet Zafirah med visare Tilda Lindh. Foto: S. Lindh.
Ann´s Sweet Zafirah, uppfödare och ägare Ann Hagström och Maks Zpirit (uppfödare M, Klingstedt) samt visare Tilda Lindh och Livia von Stedingk.
Ann´s Sweet Zafirah, uppfödare och ägare Ann Hagström och Maks Zpirit (uppfödare M, Klingstedt) samt visare Tilda Lindh och Livia von Stedingk. Foto: C. von Stedingk.

Reserv BIR och därmed tvåa i årets riksutställning blev valacken Kineton Kaspar med 41 p, varav 9 på rastypen. Han blev även utställningens näst bästa veteran och näst bästa valack. Ägare Eva Dahlsten.

Kineton Kaspar. RIKS 2:a 2019.
Kineton Kaspar. RIKS 2:a 2019. Vinsttäcke sponsrat av Tryck & Brodyr. Foto: E. Dahlsten.

Unghästchampion blev stoet Qveiars Annosheh Delyar med 40 p, varav 9 på rastypen. Uppfödd av Anna Pihl-Kviegård. Ägs av Asta Bergström.

Qveiars Annosheh Delyar med visare Martina Larsson-Huldén.
Qveiars Annosheh Delyar med visare Martina Larsson-Huldén. Foto: A. Bergström.

Bästa kaspiska hingst blev Mohtat med 41 p varav 9 på rastyp och skritt. Född i Iran och ägs av Nordiclights Stuteri, Emma och Margareta Lindahl.

Bästa kaspiska hingst, Mohtat
Bästa kaspiska hingst, Mohtat. Foto: E. Lindahl.

Övriga deltagare:
Ston
MCC Tabriz´s Sham som fick 40 p varav 9 på rastyp. Född i USA ägs av Nordiclights stuteri, Emma och Margareta Lindahl.
Fredens Padideh fick 40 p varav 9 på skritten. Uppfödare T. Carlsson, ägare Anna Pihl-Kviegård.
Qveiars Annosheh Mahnoosh. Uppf och ägare Anna Pihl-Kviegård.
Astiz Inez. Uppf och ägare Asta Bergström
Soraya. Uppf och ägare Therese Källgren.
Moush. Ägare Anna Pihl-Kviegård

MCC Tabriz´s Sham med visare Lilly Carrasco.
MCC Tabriz´s Sham med visare Lilly Carrasco. Foto: L. Carrasco.

Valack
Ann´s Zamiro. Uppf Ann Hagström och ägare Lena Carrasco.

Ann´s Zamiro med visare Juliette Carrasco.
Ann´s Zamiro med visare Juliette Carrasco. Foto: L. Carrasco.

Hingstar
Astiz Jeltzin. 40 p. Uppfödare Asta Bergström och ägare Anna Pihl-Kviegård.
Astiz Laphroy. Uppfödare Asta Bergström och ägare Anna Pihl-Kviegård.
Fredens Majid. Uppfödare Tommy Carlsson och ägare Anna Pihl-Kviegård.
Henden Hector. Född i England, ägs av Anna Pihl-Kviegård.

Ett stort till alla deltagare, det var väldigt roligt att se så många kaspiska hästar på samma utställning!

Om någon glömt att skicka in bild som de vill ha publicerade här så skicka in den till mig så ordnar jag det. Skicka via messenger eller mejl. Alla foton publicerade med fotografens tillåtelse.
// Lena Carrasco.

SCHA på Euro-Horse

Via Svenska hästavelsförbundet (SH) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) var Kaspisk häst inbjuden att delta på mässan i Göteborg 3:e och 6:e april 2019.

Euro_Horse 2 Euro_Horse 1
Under onsdagen när temat var barn visade Tuff (e: Kineton Houdini, u: Henden Kirsty) upp sig som Kungahästen medan Alisa Kurkinen var utklädd till Drottning. Belinda Kurkinen berättade om den kaspiska hästens historia, hur man hittat 5000 åriga arkeologiska fynd söder om kaspiska havet som visar avbilder på hästar med samma utseende som den kaspiska och om Kung Darius som använde de kaspiska hästarna för att hålla samman och transportera sig genom det gigantiska persiska riket 500 f.kr. Efter Perserrikets fall försvinner hästarna ur historien och man trodde länge att de var utdöda ända tills 1965 då Louise Firouz återupptäckte dem i ett område söder om Kaspiska havet. Medan Belinda berättar så utmanar Alisa och Tuff Shetlandsponnyn Almnäs Leopard med Celina Kurkinen (utklädda till gruvponny och gruvarbetare) på en tävling i frihetsdressyr. De springer slalom runt koner, hoppar över ett litet hinder och kallas in. Het klart hade gruvponnyn lättare att fokusera på sin uppgift medan Tuff lockade till en del skratt då han hellre kallades in av gruvarbetaren än av drottningen. 

Euro_Horse 3 Euro_Horse 4

På lördagen Demonstrerade Tuff tillsammans med forskare från SLU hur man kan träna hästar med hjälp av positiv förstärkning. Han fick lästa sig att om man nosar på den röda konan så får man en klick och godis. Tuff visades också upp i ”klapphagen” både under onsdagen och lördagen. Där passade Alisa på att demonstrera hur man kan knoppa en lång man fint. Tuff själv tyckte att käpphästarna som fanns på området var mest spännande, där han träffade en lurvig liten kompis. Kaspiska häst fick också möjlighet att demonstrera visning för hand av SHs ungdomsråd under lördagen.

Euro_Horse 6 Euro_Horse 5 Euro_Horse 7

Inte nog med detta så ställde Tuff också upp med att demonstrera Westernridning både onsdagen och lördagen. Alisa höll en lektion för sin syster Celina och förklarar hur man enkelt kan rida runda volter på lång tygel och hur man jobbar för att få en lugn och välbalanserad häst. När man jobbar och tränar olika raser märker man att den Kaspiska hästen har en naturlig fallenhet för balans och rörelse.

Celina Kurkinen får en ridlektion i westernridning av Alisa.
Celina Kurkinen får en ridlektion i westernridning av Alisa.

Uttagning till olika evenemang

När SCHA blir bjuden att deltaga i olika evenemang via SH så har de hästar som är visade på officiell SH anknuten utställning under året företräde.

Detta gäller vid ekipage begränsning på arrangemang samt vad som efterfrågas exempelvis körbart ekipage, ridbart ekipage olika discipliner och så vidare. Samt att man behöver vara beredd att deltaga på eventuella obligatoriska träningstillfällen.

Styrelsen äger rätten att välja ut ekipage.

//Styrelsen

RIKSUTSTÄLLNING 1 juni 2019

Kom ihåg att anmäla till årets riksutställning på Toftinge Gård, Väddö. Utställningen genomförs i samarbete med Roslagens Ponnyavelsförening.

Sista anmälningsdag 7 maj.

Mer info www.rpaf.n.nu
Max 70 deltagare, så skynda och anmäl.

SCHA har äran att presentera Ateshé Larsson Firouz som rådgivare vid bedömningen. Ateshé är dotter till Louise Firouz, hon som återupptäckte rasen 1965.

Styrelsen informerar

Hej,

Den 16 februari genomförde SCHA sitt årsmöte och efterföljande konstitutionerande möte hos Martina Larsson-Huldén på Björnö Gård i Norrtälje. Det var tio stycken röstberättigade medlemmar på plats och fem stycken minderåriga.

Styrelsen har omorganiserats en del och finns under fliken Föreningen – Styrelsen.

En uppmaning gick ut till alla medlemmar att vara aktiva på Facebook (den öppna sidan) samt medlemssidan samt att skicka in material till hemsidan så den hålls uppdaterad och levande!

Efter årsmötet delades det ut pris till föreningen ungdomar för att de representerar rasen på ett föredömligt sätt.
Rosett och diplom från föreningen samt ett hederspris från Tryck och Brodyr. Närvarande pristagare var Lilly Carrasco, Astrid Ring, Juliette Carrasco, Bianca Dahlsten, Lucia Dahlsten och Martina Larsson-Huldén. Icke närvarande var Tamela Melander, Livia von Stedingk och Alisa Kurkinen. Grattis!

Från vänster: Lilly Carrasco, Astrid Ring, Juliette Carrasco, Bianca Dahlsten och Lucia Dahlsten.

Styrelsen tackar för föregående år och välkomnar ett nytt härligt verksamhetsår med föreningen!

//Styrelsen 2019 genom Lena Carrasco (kassör och hemsideansvarig)

 

ÅRSMÖTE 2019

Årsmöte för SCHAs medlemmar hos Martina Larsson Huldén i Norrtälje. 

När: 16 februari 2019

Kl: 13.00

På mötet utses ny ordförande samt andra styrelsemedlemmar. Kallelse har gått ut via mejl.

För mer info och anmälan mejla lenacarrasco@hotmail.se 

Hoppas att vi ses där!

/Styrelsen

 

Tillkännagivande årsmöte 2019

Tillkännagivande till årsmöte för alla medlemmar i SCHA!
Är du inte medlem så gå in under fliken Föreningen – Bli medlem så finns det information om hur du går tillväga.

Lördagen den 16 februari 2019 kl.13.00
i Norrtälje.
Kallelse mejlas ut mellan 19/1 – 2/2 2019

Missa inte detta tillfälle att få vara med och påverka den framtida utvecklingen av föreningen!

Kontakta valberedningen för förslag på nya styrelsemedlemmar, namngivna personer behöver ha gett sitt godkännande, till valberedning evastu@hotmail.se
Omval på ordförande, vice ordförande, ett ledamot, två suppleanter samt revisor.

För mer information se Föreningen-Stadgar

Välkomna!

Nytt år!

Hej,

SCHA vill tacka alla som bidragit och gjort 2018 till ett bra år för SCHA! Ingen nämnd och ingen glömd.

I och med det nya året så startar även SCHA’s nya verksamhetsår. Därmed är det även dags att betala in medlemsavgiften för 2019. Det är samma priser som 2018, enskildtmedlemskap 300:- och familjemedlemskap 500:-, du kan även välja att stödja föreningen genom att betala ett stödmedlemskap om 100:- mer info under föreningen-bli medlem. Ansök om medlemskap i den slutna facebookgruppen Medlemsgrupp-Swedish Caspian Horse Association efter betalning. Har du inte Facebook kontakta lenacarrasco@hotmail.se så löser vi att du får samma info som övriga medlemmar fast på annat sätt.
   För de som betalade medlemskap för 2018 och är med i den slutna facebookgruppen så gäller det att betala medlemsavgiften senast 31 januari, efter det datumet så plockas de som inte betalat medlemsavgift bort. När medlemsavgift är erlagd ansök om medlemskap i gruppen igen.

Med hopp om ett fantastiskt 2019 för den Kaspiska hästen i Sverige!

//Styrelsen 

Summering av SCHA på SIHS2018

Det var ett späckat schema för SCHA och ekipagen! Vilket såklart var jätteroligt! Det började med att ekipagen anlände under tisdagen, första träningen var tisdag klockan 14.30 till fredagens ponnynummer på stora arena. De kaspiska hästarna skötte sig exemplariskt från första träning och hela vägen till sista julavslutningen söndag kväll klockan 21.30. De var med i alla julavslutningar, visade upp sig i mässpaddocken, vid tre olika tillfällen genomförde de sitt paddockprogram vilket bestod av en kadrilj med alla sex ekipagen, sedan hoppade Ann’s Zamiro och Maks Zpirit efter det var det dags för Astiz Inez, Kineton Kaspar och MCC Tabriz’s Sham att visas upp för hand i skritt och trav, detta avrundades med att Tuff visade upp westernridning. Ett väldigt lyckat program som var uppskattat av publiken!

Andra evenemang i mässpaddocken som Kaspisk häst var med i var Inverkanshoppning: Ann’s Zamiro (tvåa) och Maks Zpirit (felfri). Ann’s Zamiro ställde även upp i show och trick tävlingen som hölls i mässpaddocken
Exteriör: Maks Zpirit och Kineton Kaspar. Maks Zpirit lånades även ut till Johan Lundberg Larsson (blev tvåa) för visning i SH’s Young handler FINAL!
MCC Tabriz’s Sham ställde upp i en exteriör- och visningsclinic som hölls av domare Lennart Gustavsson, där blev hon tvåa i ringen, hon ställde även upp i en agilitytävling där hon fick specialpris för snyggast utförande på julkule-hindret! I agilityn var även Astiz Inez och 
Tuff med och gjorde varsin stark insats.
Tuff visade även upp sig i ett western nummer på torsdagen, en westerntävling i mässpaddocken på söndagen och som en av huvudrollerna i Horse Wars-föreställningen under lördagens fullsatta familjematiné! Alla ekipagen var även med i ett mini luciatåg som anordnades i mässpaddocken på söndagen!
En större del av SCHA gänget var även med när det på söndagen var dags att flossa lite på stora arenan! (då utan häst)

Montern var välbesökt och det var många som var intresserade av Kaspisk häst och hade frågor om dess ursprung, hur många som fanns i världen/Sverige, om det fanns några till salu, om de var bra barn-/körhästar och så vidare! Vi fick några nya medlemmar och en del böcker och vykort sålda!

Några andra som var intresserade och ville veta mer om Kaspiska häst var Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och skådespelaren Helena Bergström, mycket roligt tycker SCHA!

Stort tack till alla som var med och arbetade hårt under dessa dagar samt till alla medlemmar i den här föreningen som gör det möjligt att fortsätta arbetet med att marknadsföra rasen och arbeta för dess överlevnad! Tack till Tryck och Brodyr för sponsring med broderade schabrak till alla ekipage!

kaspar riddarezpirit jockeysham heritagetrick och showTuff alisa torsdaginez dressyr stora arenansham victoriazpirit utlånadkaspiska agilitysham exteriörkaspar exteriörlivia tomtescha flossaretjejer och victoriaKineton kaspar helena bergströminez helena bergströmzpirit exteriörzpirit sihszamiro hopptomtevink