Avelsseminarium arrangerat av SWB Örebro

Alla är välkomna!

Att lyckas med sitt föl
SWB Örebro arrangerar i samarbete med SISU ett avelsseminarium för alla som är intresserade av att vilja veta mer om hur man på bästa sätt kan lyckas med sin hästuppfödning. Alla uppfödare är välkomna oavsett hästras, erfarenhet och omfattning på sin avel. Du behöver inte heller vara medlem i SWB Örebro för att delta men vi uppskattar det naturligtvis.
Vi hoppas att det ska bli en givande eftermiddag och att du ska få med dig kunskap hem som ökar dina möjligheter att lyckas med ditt föl.

För mer info följ länk: https://www.facebook.com/events/585973478404636/?active_tab=about

Det är nu dags att söka till HUL 2018 – Hästnäringens Unga Ledare, Hästnäringens Ledarskapsprogram.

Mål och bakgrund till utbildningen HUL ska vara en gemensam plattform för de unga inom hästnäringens organisationer som vill ta steget vidare mot organisationernas ledning. Utbildningen ger möjlighet till en personlig utveckling för deltagaren och ett nätverk med andra unga inom hästnäringen. Kunskapen om andra organisationer är viktigt för ett väl fungerade nätverk och ökar förståelsen för gemensamma frågor inom hästnäringen.

Ledarskapsprogrammet HUL är en möjlighet till att skapa gemensamma värdegrunder och verktyg för kommande ledare och beslutsfattare både inom organisationerna i sig och hästnäringen i stort. Programmet har genomförts sedan 2016 och flertalet HUL:are har efter genomgången utbildning tagit plats i både distrikt- och förbundsstyrelser. Nätverket med HUL:are omfattar nu ett 30-tal ungdomar.

Vem kan söka – förkunskapskrav
Utbildningen vänder sig till dig som är mellan 18-26 år och aktiv inom din egen organisation på någon nivå. Kanske har du genomgått ungdomsledarutbildning eller arbetat aktivt med ungdomsfrågor. Du är intresserad av att utveckla dig själv som ledare och att utveckla ungdomsverksamheten i din organisation.

Genomförande och planerade utbildningstillfällen
Utbildningen genomförs under 2018 med tre till fyra fysiska träffar. Mellan träffarna arbetar deltagarna med olika uppgifter såsom t ex analys av det egna förbundets ungdomsverksamhet, ledarskapsfrågor etc. Träff 1 är planerad till v15 och träff 2 till v20 under vardagar. Träffarna kommer att förläggas på olika ställen i landet.

Innehåll
Hästnäringens Organisationer – struktur och uppbyggnad, Föreningskunskap, Omvärldsanalys och påverkansmöjligheter ur hästnäringens perspektiv, Kommunikation och grupprocesser, Ledarskapsteorier och ledarstilar samt IPU Profilanalys.

Anmälan och urval
Anmälan sker till ungdomsansvarig inom din egen organisation

För deltagare från SCHA inlämnad anmälan senast den 28 februari till SCHA sekreterare Asta Bergström astabergstrom@hotmail.com.

Det är respektive organisation som väljer ut deltagarna. Besked om antagning och information om utbildningen kommer under v10.

Margaretas innovationsdag på Solvalla 13 mars 2018

Hej,
Unga bjuds in till Solvalla och Margaretas innovationsdag för unga i hästsporten* tisdagen den 13 mars 2018. I ett steg att stärka ungdomar ska Svensk Travsport årligen, tillsammans med hela hästnäringen och Handelshögskolan i Stockholm, anordna en innovationsdag för unga hästintresserade med syfte att ge dem ett ökat intresse för innovation och entreprenörskap samt få ökad kunskap och insikt om vad de kan åstadkomma med innovation inom sitt intresseområde – hästen.
 
”Sprid bland era unga”
Målsättningen är 100 unga från hela hästnäringen som möts under en dag på Solvalla och vi behöver göra det tillsammans för att lyckas varför jag ber er att uppmana era unga att delta den här dagen. Svensk Travsport kommer att lägga ut information om detta på travsport.se under. Om ungdomarna behöver hjälp att få ta ledigt från skolan kan vi hjälpa till med ett intyg om vad dagen innebär och ska handla om.
 
*Margareta Wallenius-Kleberg är en av travsportens allra främsta ambassadörer och på hennes 80-årsdag hyllades hon av Svensk Travsport, ATG och Hästnäringens Nationella Stiftelse, genom att man i hennes namn ska anordna en innovationsdag för unga i hästnäringen. Med Margareta Wallenius-Kleberg som beskyddare ska dagen stötta, inspirera och uppmuntra ungdomar att se möjligheterna till en karriär inom hästnäringen och fungera som en brygga för dem som vill ta steget till att bli entreprenör och innovatör.
För mer information och intresseanmälan mejla lenacarrasco@hotmail.se

Referat från Ungdomskonferensen i Skara 20-21 januari

Text tagen från Svenska Hästavelsförbundets facebooksida
https://www.facebook.com/SvenskaHastavelsforbundet/posts/772623926271047

”Det var 16 st ungdomar som deltog i åldern 14-24 år, från 9 olika medlemsföreningar.
Under lördag förmiddag föreläste veterinär och exteriördomare Helena Kättström om hästens färger, något som var väldigt uppskattat av alla deltagarna. Hon gick igenom lite genetik, vad som styr varför en häst får en viss färg mm. De fick även göra några provbetäckningar för att räkna ut möjliga färgkombinationer på avkommor. På eftermiddagen hade vi en workshop där deltagarna delades in i fyra grupper och de diskuterade om vad både de själva, föreningarna och SH kunde göra för ungdomar under 2018.
Kvällen avslutades med en gemensam middag. Samtliga deltagare övernattade sedan i ”Vita Villan” som ägs av SLU.
Söndag förmiddag höll agronom och forskare Hanna Lindqvist en föreläsning om grovfoder där de fick lära sig grovfodrets innehåll, konstatera olika torrsubstans, samt enklare uträkningar av foderstater. Nyttigt och lärorikt även detta. Helgen avslutades med att kanslichef Annica Berg Svensson diskuterade föreningsteknik och ett ungdomsråd valdes!”

Ungdomsrådet kommer att presenteras framöver och även vilka idéer och önskemål ungdomarna på plats hade om ungdomsverksamhet, både hos oss och den egna föreningen. Vi tackar föreläsare och ungdomarna på plats och ser framemot ett aktivt ungdomsår!

Representanter från SCHA var Astrid Ring och Ida Knutsson.

TILLKÄNNAGIVANDE TILL ÅRSMÖTE 2018

Tillkännagivande till årsmöte för alla medlemmar i SCHA!
Är du inte medlem så gå in under fliken Föreningen – Bli medlem så finns det information om hur du går tillväga.

Lördagen den 10 mars 2018 kl.13.00
hos Lena Carrasco i Bålsta.
För anmälan och vägbeskrivning vänligen mejla lenacarrasco@hotmail.se  eller sms:a på 073-5040899 senast 7 mars 2018.

Missa inte detta tillfälle att få vara med och påverka den framtida utvecklingen av föreningen!

Kontakta valberedningen för förslag på nya styrelsemedlemmar, namngivna personer behöver ha gett sitt godkännande, till valberedning marina.melander@hotmail.com
Omval på sekreterare Asta Bergström, kassör Lena Carrasco, ordförande Tommy Carlsson samt revisor.

Motioner ska ha skickats in senast 27 januari till sekreterare Asta Bergström astabergstrom@hotmail.com

Alla är välkomna!

 

2018-01-01

Kära medlemmar!

Första dagen på 2018 och lite ny information!

Dags att betala in medlemsavgiften för 2018!
Enskild medlem 300:-
Familjemedlemskap 500:-
Stödmedlem 100:-
Mer information under fliken Föreningen – Bli medlem.

SCHA har blivit ”Månadens rasförening” – Januari 2018
hos Svenska Hästavelsförbundet https://www.facebook.com/SvenskaHastavelsforbundet/?fref=ts
Vi kommer att visas på Svenska Hästavelsförbundets Facebook sida under hela januari och det är ju toppen reklam för rasen, det kommer även att finnas en presentation på Svenska Hästavelsförbundets hemsida! http://svehast.se/om-sh/marknadsforing/manadens-rasforening/

Så skicka in foton och presentationer av era hästar (och er själva) till petra@svehast.se

Frågor ni gärna får besvara är:
Varför just Kaspisk Häst?
Häst/hästar du har nu?
Mål och drömmar inför 2018?
Något speciellt minne/häst som betytt mycket för dig?

Med hopp om ett roligt och händelserikt 2018!

 

 

Summering 2017

16-17 september Tyresö Slott.
Via Svenska Hästavelsförbundet fick SCHA förfrågan att vara med när Nordiska Museet och Slottshästen Event anordnade en hästfest på Tyresö Slott. Det ville vi såklart vara med på! SCHA visade upp en kadrilj under båda dagarna, var med i rasparaden samt hjälpte till vid ponnyridningen.

Träningarna inför denna uppvisning började i augusti och det var ett gäng tuffa tjejer och Kaspiska hästar som antog utmaningen och tränade hårt för att få ihop det!
Tack till Tamela Melander – Johannesbergs Doria, Bianca Dahlsten – Ann’s Zamiro, Juliette Carrasco – Nordiclights Firouzeh, Livia von Stedingk – Ann’s Sweet Zafirah, Isabelle Olofsson – Maks Zpirit och Paulina Carrasco – MCC Tabriz’s Sham och alla runt omkring för ert slit det gav utdelning, uppvisningen blev jättebra!

Tack till Margareta Lindahl för sponsring av träningsplats!

5 november var det dags för RIKS utställning för Kaspisk häst i Norrtälje.
Ett stort GRATTIS till vinnaren av RIKS: Astiz Ghalayah e.Henden Namdar-Sulay-Kinetin Houdini. Ägare: Sofia Ekblom. Uppfödare: Asta Bergström.

De andra deltagande hästarna var: Astiz Inez  (Henden Namdar-Sulay-Kineton Houdini), Qveiars Anoosheh Bahareh  (Henden Hector-Fredens Padideh-Kineton Houdini), Astiz Kaprina (Rosmear Rakhshan-Khosh), MCC Tabriz’s Sham (Spark Tabriz-Woodstock Taliyeh-Hopstone Shabdiz) och Nordiclights Firouzeh (Mohtat-Sirhowy Omid-Persicus Kouchek Kahn).

Stort Grattis till alla deltagare för fint visande av vackra hästar!

30 november till 3 december var SCHA representerade på Sweden International Horse Show på Friends Arena.
SCHA fick möjlighet genom Svenska Hästavelsförbundet att ta med sex hästar till SIHS!

På Stallbacken i mässområdet hade SCHA likt de tidigare tre åren en monter och monterbox där publiken kunde komma och se en Kaspisk häst på nära håll och ställa frågor. Detta inslag var mycket uppskattat!

De deltagande ekipagen var: Astiz Inez – Tamela Melander, Ann’s Zamiro – Bianca Dahlsten, Ann’s Sweet Zafirah – Livia von Stedingk, Isabelle Olofsson – Maks Zpirit, Juliette Carrasco – Nordiclights Firouzeh och Lilly Carrasco – MCC Tabriz’s Sham.
Ekipagen hade ett nummer på femton minuter i mässpaddocken torsdag, fredag och lördag då de genomförde en kadrilj, hoppade och visade upp Kaspisk häst för hand.
De var även med på julshowen fredag, lördag och söndag! Håll utkik på SVT så kanske ni ser oss i havet av tomtar, där vi går tre i rad!
Dessutom var de med under tävlingarna i mässpaddocken: agility, utställning, handlerhoppning och stilhoppning. I stilhoppningen kammade Isabelle Olofsson och Maks Zpirit hem två första platser!

Dessutom så fick Kaspisk Häst visa upp sig på stora arenan under torsdagskvällen då speakern pratade om rasen! Ekipagen var då stylade till olika discipliner, hoppning, galopp, dressyr, fälttävlan och western, för att representera rasens mångsidighet samt att ett av ekipagen var stylad i ”ursprungs utrustning” med täcke från Iran samt landstypiska kläder!

Stark jobbat tjejer, som tränade på detta sen början på november och genomförde det toppen bra!

STORT TACK till alla inblandade ingen nämnd och ingen glömd!

Nu laddar vi om inför 2018!

God Jul och Gott nytt år!

 

 

Kallelse till årsmöte 2017

Kallelse till årsmöte för SCHA. Fredag 30/6 kl. 13.30 hos Asta Bergström i Brölunda. Anmälan och vägbeskrivning på tel. nr. 0733941083

Missa inte att vara med på föreningens årsmöte för att kunna vara med och påverka den framtida utvecklingen av föreningen! Kontakta mer än gärna vår valberedning för förslag på nya styrelsemedlemmar samt om ni kan tänka er en plats i styrelsen!

Varmt välkomna!

Kommande evenemang Slottshästen

Den 15-17/9 har Slottshästen ett evenemang på Tyresö Slott. Vi (SCHA) har fått förfrågan om att vara med via Svenska Hästavelsförbundet. Det som kommer göras är en kadriljuppvisning i skritt och trav, lördag och/eller söndag. Stämmer det på dig/er tveka inte att höra av er!

Krav: aktivt medlemskap i SCHA 2017 (betald medlemsavgift). Info på hemsidan kaspiskhast.se

2-3 TRÄNINGAR KOMMER ATT GENOMFÖRAS INNAN ARRANGEMANGET, slutet på augusti/början på september, obligatorisk närvaro.

Intresseanmälning till Lena via mejl:
lenacarrasco@hotmail.se